FCN 2009 / Maria Giuseppina Grasso Cannizzo

first_img Year:  ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/539011/fcn-2009-maria-giuseppina-grasso-cannizzo Clipboard FCN 2009 / Maria Giuseppina Grasso CannizzoSave this projectSaveFCN 2009 / Maria Giuseppina Grasso Cannizzo CopyAbout this officeMaria Giuseppina Grasso CannizzoOfficeFollowProductsWoodSteel#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesNotoHousesItalyPublished on August 27, 2014Cite: “FCN 2009 / Maria Giuseppina Grasso Cannizzo” 27 Aug 2014. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodSiding Façade SystemPlasticsMitrexSolar SidingMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BronzeArmchairsAndreu WorldGrand Raglan – Lounge ChairSinksBradley Corporation USASinks – Frequency® FL-SeriesPlantingSikaGreen RoofsStonesCosentinoSilestone Surfaces – Ethereal CollectionMetal PanelsLongboard®Aluminum Battens – Link & Lock – 8″Panels / Prefabricated AssembliesFranken-SchotterFacade Panels – Dietfurt LimestoneWindowsRabel Aluminium SystemsMinimal Casement Windows – Rabel 8400 Slim Super Thermal PlusWoodGustafsWood Cladding in St. Erik Eye HospitalLightsKKDCLighting – Groove FLEXMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Photographs Save this picture!© Hélène Binet+ 20 Share “COPY” ArchDaily ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/539011/fcn-2009-maria-giuseppina-grasso-cannizzo Clipboard ICP SRL, Spadaro Giorgio, Di Martino Silos & Serbatoi FCN 2009 / Maria Giuseppina Grasso Cannizzo “COPY” Projects Year: center_img Area:  115 m² Area:  115 m² Year Completion year of this architecture project 2011 Photographs:   Helene Binet ICP SRL, PRO.GE.CO CopyHouses•Noto, Italy Italy Contractor: Systems Engineering:G.M.G. Engineering ProjectCity:NotoCountry:ItalyMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Hélène BinetText description provided by the architects. ProgrammeThe design of the house should provide the three bedrooms and the large living room, preferably opened onto an outer covered area, with a view of the valley and of the sea, should create a direct relationship with the farmyard, used as a viewpoint on the surrounding landscape, and should ensure a minimum height of three metres in the habitable rooms and security during the winter months.Save this picture!Open Floor PlanConceptThe considerations on the nature of the site (a bench of clay with a steep slope), the functional programme, the essential requirements, and the limited budget are the fundamental basis for the idea of the project:Save this picture!© Hélène Binet- Setting the building at the same height of the farmyard raises the walking level over the country level, and therefore assures a larger view of the sea, the possibility of using the farmyard as an outdoor space at the house’s disposal, and the flow of meteoric water.Save this picture!© Hélène Binet- Reducing the passage spaces and introducing a caravan (a mobile volume) it is possible to enlarge the needed cubature to start the required functional programme, according to the rules.Save this picture!© Hélène Binet- Using prefabricated elements facilitates the access to the site and accelerates the construction stages, also reducing the costs.Save this picture!© Hélène BinetProjectThe building is composed by two independent constructions: a container-volume, made with prefabricated elements of reinforced concrete and intended as the master’s house (A), and a mobile volume, with an iron structure, intended as the guest residence (B). The entire building, compact during the prolonged closing period, when in use can be split up and therefore enlarged.Save this picture!© Hélène BinetThe mobile construction, moving along two rails anchored to the structure of reinforced concrete, changes the configuration of the entire building widening the view of the sea, while during the long closing period it can be incorporated in the container-volume, becoming an anti-burglary device. The presence of opposite openings ensures natural ventilation and provides various views of the sea and of the country. The use of insulating board and wood ventilated wall ensures a suitable comfort.Save this picture!Diagram 1Save this picture!Diagram 2Save this picture!Diagram 3Project gallerySee allShow lessPenthouse Plata / GreenfieldSelected ProjectsCraigieburn Library / Francis-Jones Morehen ThorpSelected Projects Share Architects: Maria Giuseppina Grasso Cannizzo Area Area of this architecture project Houses 2011 Structural Engineer: last_img read more