Grow Box / Merge Architects

first_img Elizabeth Whittaker Principal In Charge:Elizabeth WhittakerDesign Team:Anne Sophie Divenyi, Allison Austin, Jamie Pelletier, Duncan ScovilProject Manager:Amit OzaCollaborators:Evan Hankin, Evergreen Group Company Inc., Ramos Iron WorkCity:LexingtonCountry:United StatesMore SpecsLess SpecsSave this picture!© John Horner PhotographyRecommended ProductsWindowsSky-FrameRetractable Insect Screen – Sky-Frame FlyWoodEGGERLaminatesWoodGustafsWood Veneered Wall & Ceiling PanelsEnclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsText description provided by the architects. Grow Box is a 1,975 sf home in Lexington, MA, designed for an MIT University Professor of Engineering, his wife, and their young son. The landscape surrounding the house was (and still is) in pristine condition, with elaborate plantings and over 40 different varieties of Japanese maple trees painstakingly cultivated and maintained by the clients. The extents of the existing gardens limited the footprint of the new house, but inspired an architecture that utilizes landscape to affect space that expands beyond the physical limits of the house. The resulting design is a compact volume penetrated by slot gardens and entry decks that both define space within the house, and erode the boundary between interior and exterior. Save this picture!© John Horner PhotographySave this picture!DiagramSave this picture!© John Horner PhotographyIn an effort to elaborate on our interests in social threshold and expanded boundary conditions, we incorporated six recessed exterior gardens within the interior of this tight 1,975 sf two-story ‘box’ wrapped in Cor-ten steel. Each recessed garden expands and negotiates a new type of relationship between standard programs: bed and bath, kitchen and living, upstairs and downstairs. These pockets of exterior space nested within the interior create the perception of spatial expansion while paradoxically compressing it. These spaces pursue a curious connection and social dynamic between the users within these various corners of the house. A spatial buffer is able to amplify and frame through transparence and spatial layering.Save this picture!© John Horner PhotographySave this picture!Floor PlansSave this picture!© John Horner PhotographyThe slot recessed gardens are organized geometrically by one five foot by six foot central “landlocked” courtyard garden on the first level that contains a single Himalayan birch tree. This garden, which will collect rain in the summer and snow in the winter, underlines one’s experience of the elements as the literal and metaphorical centerpiece of the home. Entryways on each facade provide ready access to the yard, while copious operable windows, sliding doors, and framed views reinforce the reciprocal relationship between house and garden. On the exterior, the visual contrast between the hard geometry of the house and the sinuous landscape is both enhanced and obfuscated by the raw hue of the weathering steel panels that comprise the house cladding. Large areas of glazing surrounding the slot gardens and floor to ceiling windows reflect the surrounding trees and plantings, further blurring the distinction between architecture and nature.Save this picture!© John Horner PhotographyProject gallerySee allShow lessLiminal Studio with Snøhetta and Rush Wright Wins Competition for UNESCO World Herit…Architecture NewsStudio Gang Reveals Design of Arkansas Arts Center ExpansionArchitecture News Share Area:  1975 ft² Year Completion year of this architecture project Photographs:  John Horner Photography Manufacturers Brands with products used in this architecture project Grow Box / Merge Architects Lead Architect: Save this picture!© John Horner Photography+ 17Curated by María Francisca González Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/889835/grow-box-merge-architects Clipboard Architects: Merge Architects Area Area of this architecture project CopyHouses•Lexington, United States CopyAbout this officeMerge ArchitectsOfficeFollowProductsGlassSteel#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesLexingtonUnited StatesPublished on March 01, 2018Cite: “Grow Box / Merge Architects” 01 Mar 2018. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Zenith® SeriesVinyl Walls3MExterior Vinyl Finish – DI-NOC™ StoneShowerhansgroheShowers – Croma SelectDoorsRaynorGarage Door – Advantage SeriesConcreteSika3D Concrete PrintingSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – Bre-ClassSkylightsVELUX CommercialModular Skylights in Atelier Zimmerlistrasse OfficeWindowsswissFineLineSliding Windows in Villa LakesideSuspension SystemsMetawellAluminum Panels for Smart CeilingsGlassDip-TechDigital Ceramic Printing in Roofs & CanopiesSound BoothsFrameryMeeting Pod – Framery Q – Flip n’ FoldWall / Ceiling LightsAsaf WeinbroomLighting – Linestra 110 BrassMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream “COPY” Photographs “COPY” Manufacturers: Lutron, Carlisle SynTec, SONOS, Schüco, corten steel United States Houses 2016 Year:  Grow Box / Merge ArchitectsSave this projectSaveGrow Box / Merge Architects Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/889835/grow-box-merge-architects Clipboard ArchDailylast_img read more