Kloof 151 / SAOTA

first_img South Africa Projects Save this picture!Courtesy of SAOTAThe ground floor is bisected by a double volume to enrich the spatial experience and create a dialogue with the double volume stairwell towards the rear. A more intimate second lounge and external terrace has been created which looks out onto the dense natural fynbos of the Table Mountain Nature Reserve. The finishes are characteristically clean and simple and include natural and robust finishes, such as wide plank Walnut floors, off-shutter concrete soffits as well as unpolished large porcelain floor tiles. This also allows features such as the imported kitchen and the stone clad fireplace to contrast with the less refined elements. Save this picture!Courtesy of SAOTAThe first floor of the house accommodates 4 en-suite bedrooms, a gym and a studio space. To reduce the effect of glare experienced at the house, the finishes palette is rich and in deep colours. The bedrooms are generally lighter and contemporary with accents of classic pieces of furniture and a fresh fabric selection that create tranquil spaces. Frameless glass balustrades are used to the stairwell to increase the sense of openness and transparency in the stairwell. Save this picture!First Floor PlanProject gallerySee allShow lessRebollar Complex / SANTOSCREATIVOS + E85Selected ProjectsFarmers Fishers Bakers / rizFormSelected Projects Share Houses ArchDaily CopyAbout this officeSAOTAOfficeFollowProductsWoodConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesCape TownHousesSouth AfricaPublished on July 23, 2013Cite: “Kloof 151 / SAOTA” 23 Jul 2013. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogMetal PanelsAurubisCopper Surface: Nordic DécorGlassMitrexSolar PanelsPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodPanel Façade SystemSealantsAGROB BUCHTALHow To Benefit From Ceramic Tiles With Hytect SurfaceSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – Q-ClassFacade SystemsTrimoTrimoterm FTV in the BASE – Backing wallSkylightsVELUX CommercialModular Skylight Ridgelight in Office BuildingDoorsVEKAFront Doors – SOFTLINECurtain WallsRabel Aluminium SystemsMinimal Curtain Wall – Rabel 35000 Slim Super ThermalResidential ApplicationsULMA Architectural SolutionsVentilated Facades on Building in PamplonaDoorsLibartVertical Retracting Doors – Panora ViewAccessories / TV MountsYellow Goat DesignScreens – BlossomMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream CopySave this picture!Courtesy of SAOTARecommended ProductsEnclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsStonesFranken-SchotterFlooring and Wall Tiles – Dietfurt LimestoneEnclosures / Double Skin FacadesAlucoilStructural Honeycomb Panels – LarcoreDoorsLonghiDoor – HeadlineText description provided by the architects. The client’s brief was for a family home with a guest and a ‘work-from-home’ wing spread over two levels. The home was not only to enjoy the dramatic views of the Clifton beaches, but also to engage with the natural fynbos on the slopes of Lion’s Head to the North. Save this picture!Courtesy of SAOTAThe house is a 3 storey building with building parking. The large entrance to the basement allows for direct sunlight and a pleasantly warm entrance to the house. At the ground floor, the main living room enjoys a fantastic position overlooking Clifton. The majority of the living levels – including the open plan kitchen – open onto the large well covered terraces to the West or North facing the mountain slope and Lion’s Head. The extreme heat and glare of the setting sun is addressed by the cantilevering balconies, extended irregular and striking hardwood screens and motorised vertical fabric blinds. These devices along with the performance glazing result in an all year round cool interior. Save this picture!Courtesy of SAOTAThe terraces are surrounded to the most part with either planting beds that have been planted with indigenous flora to echo the adjacent nature reserve and to minimize the use for additional irrigation. On the North Western corner of the site, a rim flow pool is situated that creates a seamless connection to the ocean. “COPY” Kloof 151 / SAOTA 2010 2010center_img Photographs:  Courtesy of SAOTA+ 14 Share Architects: SAOTA Year Completion year of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/404011/kloof-151-saota Clipboard “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/404011/kloof-151-saota Clipboard Year:  Year:  Photographs Kloof 151 / SAOTASave this projectSaveKloof 151 / SAOTASave this picture!Courtesy of SAOTAHouses•Cape Town, South Africalast_img read more